Suuren perheen 10 selviytymisvinkkiä
Tässä jo kolmatta kuuta remonttia tehdessä, on alkanut kaipaamaan taas takaisin normaaliin arkeen. Kodin ollessa täysi kaaos ja remppatarvikkeita täynnä, on vaikea pitää muitakaan tiloja siistinä. Kaikkialla on pölyä, purua, työkaluja ja joku homma kesken. Itse yritän joka välissä saada jotakin edistettyä ja näin monet muut perinteiset kotityöt jää tekemättä. Tässä remonttikaaoksen keskellä on noussut pintaan oleellisia asioita, jotka helpottavat suurperheen arkea. Ajattelin kerrankin kirjoittaa tällaisen ”neuvovan” listan, mitä itse pidän tärkeinä, jotta ison perheen arki pyörisi mukavasti. Tietenkin näistä kaikista on varmasti apua myös pienemmissä perheissä, mutta isommassa moni tuntuu melko välttämättömältä, että saa homman pidettyä jokseenkin omissa käsissään. Siis tässä suuren perheen 10 selviytymisvinkkiä minun näkökulmastani.
1. Selkeä rytmi
Mitä enemmän on väkeä, joiden pitäisi elää hyvässä sovussa yhteispelillä, sitä tärkeämpää on olla selkeät raamit kaikella. Pääosin sama rytmi esimerkiksi nukkumisessa ja syömisessä. Vaikka ikähaarukka on aika laaja, on kaikkien huomioitava perheen pienimmän unitarpeet. Ei tee myöskään pahaa vähän isommankin mennä ajoissa nukkumaan tai ainakin rauhoittumaan omaan huoneeseen. Pääosin meillä talo hiljenee aina 20.00. Kaikki syövät samaa ruokaa silloin, kun sitä tarjotaan. Meidän perheessä myös koulukyyti menee aina samaan aikaan kerran aamulla ja kerran iltapäivällä, joka vähentää huomattavasti säätöä. Tietenkin harrastukset ja välillä muutkin menot siirtävät osan ruokailua tai iltatoimia vähän eri rytmiin. Tärkeintä on, ettei kenenkään tarvitse liikaa miettiä näitä perusasioita erikseen.
2. Yhteiset pelisäännöt
Koko perheellä on selkeät säännöt, kuinka toimitaan ja käyttäydytään muita kohtaan. Meillä käydään tasaisinvälein perheen sääntöjä yhdessä läpi. Lapset saavat osallistua sääntöjen ja myös seuraustenkin päättämiseen. Tietenkin aikuiset tekevät viimeiset päätökset, mutta kaikkia kuunnellaan ja kaikilla on oma vastuunsa kodin ilmapiiristä. Kun säännöt on yhdessä laadittu, on niistä myös helpompi kaikkien pitää kiinni, kun niiden olemassaolon syyt ovat myös lapselle tiedossa.
3. Ennakointia ja organisointia
Kalenteri on varmasti monen perheen pelastaja. Viiden lapsen harrastukset, hammaslääkärit, koululiikunnan välineet ym. ym. muistettavat on pakko kirjoittaa ylös. Kalenterin on hyvä olla koko perheen näkyvissä ja pikkuhiljaa sitä oppii myös pienimmätkin katsomaan, jolloin he pystyvät paremmin huolehtimaan omista muistamisista. Joka aamu katsotaan jääkaapin ovesta, kenellä on mitäkin muistettavaa tulevalle päivälle. Välillä on haasteena muistaa kirjoittaa kaikki ylös. Wilma-viestejä saattaa tulla aika monta yhden päivän aikana. Jos vain mahdollista, niin ei saa pakata päiviä liian täyteen. On opittava jättämään myös asioita pois, jotka eivät ole ihan pakollisia. Itselleni toimiva arki vaatii hyvää ennakointia. Päivät ovat pääosin todella yllätyksellisiä, joten pohjan täytyy olla kunnossa. Myös kasvatuksella, tavoilla ja asenteella voi ennakoida tulevia haastavia hetkiä.
4. Tavaroilla omat paikat
Kodin järjestys ja tavaroiden tallessa pysyminen on todella tärkeää ennakointia arkea varten. Se, että jokaisella tavaralla on edes paikka, johon sen kuuluisi päätyä käytön jälkeen, on jo suunta helpotukseen. Ehkä edes siivotessa ne myös päätyvät sinne. Tavaroiden etsimiseen on inhottava käyttää aikaa ja se kiristää monen hermoja. Myöskin perus siisti koti luo rauhallisempaa tunnelmaa. Koko perhe osallistuu siivoamiseen yhdessä. Isossa perheessä on hyvä pyrkiä myös mahdollisimman vähäiseen tavaran määrään, mutta väkisinkin sitä on aika paljon. Meillä ainakin talo pursuaa säilössä olevaa tavaraa, jotka kohta sopivat jollekin tai ehkä saan vielä korjattua.
5. Lapset osallistuvat
Lapset pystyvät todella nuoresta olemaan oikeita apulaisia. Kotityöt, ruuanlaitto, remontit ja muut projektit ovat mukavaa puuhaa myös lapsille. He oppivat paljon ja heistä on oikeasti apuakin. Kasvatuksellisesti minusta on tärkeää, että lapset saavat ja joutuvat tekemään oman osuutensa yhteiseen hyvään. Yhdessä eletään, tehdään ja autetaan toisiamme. Ahkeruudella ja työhön tarttumalla oppii ja saa paljon enemmän elämässä. Näin ei myöskään äiti kuormitu niin paljon kaikesta työstä.
6. Jostain vähennettävä ja joustettava
Kun lapsia on paljon, kaikkea muutakin on paljon. Jostain on hyvä vähentää ja aina on hyvä olla vähän jouston varaa. Kodin siisteys, ruuan terveellisyys, pyykkiurakka tai mikä vaan muu asia, josta voi edes vähän helpottaa omaa arkea on melko välttämätöntä isossa perheessä. Kaikkea ei tarvitse mahduttaa arkeen tai tehdä täydellisesti.
Meillä muun muassa harrastukset ovat yksi selkeä helpotuskohta. Jokaisella lapsella saa olla vain yksi harrastus kerrallaan, jotta arki olisi helpompaa. Tämä kolmestakin syystä: 1 talous, 2 aikataulutus ja 3 pienellä lapsella täytyy olla tarpeeksi aikaa olla vain kotona ilman mitään velvoitteita tai kiirettä. Iltamenot on muutenkin vaikea mahduttaa, niin mitä selkeämpi harrastusaikataulu, sen parempi. Sitten kun lapsi pystyy itse kulkemaan ja hoitamaan harrastuksen, voi minusta määrätkin kasvaa. Myös kouluun ja vapaa-aikaan täytyy aina jäädä tarpeeksi aikaa.
7. Keskustelua
Koen todella tärkeänä, että lasten kanssa keskustellaan paljon ja kaikesta. Heitä kuunnellaan ja myös heidän mielipiteet perheen yhteisissä asioissa otetaan huomioon. Jokainen pyrkii huomioimaan toisiaan parhaansa mukaan. Vaikka asioista keskustellaan ja välillä jopa neuvotellaan, on tärkeää, että lapsi silti tietää aina kuka on vastuussa ja lopulta päättää asiat.
Suuressa perheessä vanhimmille lapsille kaatuu helposti niskaan liikaa vastuuta. Pikkusisarusten hoitoa ja kotitöitä, mutta minusta on oltava tarkkana, ettei vastuuta ole liikaa. Myös suuren perheen esikoisilla täytyy olla mahdollisuus elää omaa elämäänsä. Tässä myös keskustelu auttaa. Kaikilla lapsilla pitää olla tunne, että voi sanoa, jos jokin tuntuu liian raskaalta, vaikealta tai epäreilulta. Avoimet keskusteluyhteydet ovat todella tärkeitä. Ei saa olettaa tai luulla, vaan pitää kysyä ja keskustella!
8. Kierrättäminen
Kierrättäminen perheen sisällä isommalta pienemmälle, kirpputorit ja ihanat ystävät, jotka lahjoittavat vaatesäkkejä ovat iso helpotus. Kaikessa lapsi ei ihan pysty toteuttamaan omaa tyyliään, mutta sitä voi lisäillä pienillä asioilla.
Kausivaatteiden kierrätys talon sisällä on jo itsessään melko iso rulijanssi, mutta keväällä ja syksyllä on syytä siivota kaapit huolella ja vain sillä hetkellä tarpeelliset vaatteet ja kengät pidetään esillä. Muut laitetaan hyvään järjestykseen johonkin vähän kauemmas. Tavaroiden korjaaminen on myös tärkeä taito, ettei aina osteta uutta tilalle.
9. Jokaiselle omaa aikaa
Kun perheessä on monta ihmistä, on perusarki monesti äänekästä ja vauhdikasta. On tosi tärkeää, että jokaisella on myös omia juttuja ja saa tarpeeksi omaa rauhaa ja hiljaisuutta. Omat harrastukset, kaverit ja koulu tuovat ihanasti mahdollisuuksia jokaisen luoda omaa identiteettiä ja elämäänsä myös perheen ulkopuolella. Kotonakin täytyy olla tilaa olla oma itsensä.
Laatuaika muidenkin aikuisten kanssa ja varsinkin jakamaton huomio esim. kummilta tai mummilta on todella arvokasta suuren perheen lapselle. Myös äidille ja isälle olisi tärkeä järjestää edes hieman omaa aikaa ja mahdollisimman paljon parisuhdeaikaa.
10. Luotto itseensä ja rakkauteen
Vanhemmuus on minusta paljon itseensä luottamisesta kiinni. On luotettava itseensä, jotta lapsi voi luottaa sinuun. Jokainen vanhempi tekee virheitä ja niistä oppii. Rakkautta riittää ihan varmasti kaikille, jos vain luottaa siihen. Rakkauden osoittaminen jokaiselle lapselle, niin että juuri hän sen ymmärtää, voi vaatia hieman lisäpanostusta. Tähän hyvä apu on rakkauden kielen selvittäminen, jolloin pystyy parhaiten tehostamaan myös rakkauden osoittamisen juuri oikealla tavalla oikealle lapselle, ettei mene ihan harakoille rakkauden tunnustukset. Myös vanhempien välinen rakkaus on iso kantava voimavara arjen keskellä. Siihen kannattaa panostaa.
Remontti on laittanut meidän perheessä monen kohdan hieman vinksalleen, mutta ei onneksi pahasti. Vahva pohja kestää väliaikaista muutosta. Silti odotan kovasti, että koti on valmis ja saadaan koko arki taas kohdilleen. Nauttia siististä kodista edes silloin tällöin ja laatuajasta perheen kesken.
Ihania arjen hetkiä niin suurille, kuin pienillekin perheille!
Aami
Kuva @annajarvansalo