Meidän perheen haasteita koulussa
Noniin, nyt luvassa meidän perheen haasteita koulussa. Edellisistä teksteistä on jo voinut lukea rivien välistä ja saada hieman käsitystä siitä, minkälaisien haasteiden kanssa meillä kamppaillaan. Olen ollut koululaisen äitinä 9 vuotta ja nyt lähti käyntiin 10. ja kolmas vuosi niin, että minulla on neljä koululaista. Kokemusta minulla on vain yhdestä koulusta, mutta sen vuoksi myös kaikkiin haasteisiin on tartuttu herkästi ja ratkaisumielessä.
Tässä tekstissä pohdin haasteita ja ristiriitoja, joita meille tulee kotiin. Pyrin kirjoittamaan yhteenvetona näistä vuosista liikaa yhdistämättä tiettyjä ongelmia tiettyihin lapsiini. Pohdin haasteita, joita itse koen yrittäessäni tukea lasteni koulunkäyntiä. Opettaa heitä toimimaan koulussa muita huomioiden ja kunnioittaen, mutta silti myös puolustaen itseään. Ole oma itsesi, mutta näissä raameissa?
Paljon huomaan myös ristiriitaa edellisiin teksteihini ja tämä vain korostaa sitä, kuinka äitinä on monesti aika pyörällä päästä, kuinka asiat kuuluisivat mennä, olisi hyvä mennä ja kuinka ne on mahdollista mennä siinä hetkessä, juuri sen lapsen kanssa ja niillä resursseilla, joita itsellä on. Huomaan myös, kuinka eri on katsella isompia kokonaisuuksia ja sitten keskittyä yhteen pieneen palaan kokonaisuuden sisällä.
Meidän lasten haasteita
Meidän lapset ovat ihan keskiverto hyviä kouluaineissa. Vaikka meiltä löytyy lukivaikeutta, haasteita keskittymisen kanssa ja asioiden muistamisen kanssa, niin yleisesti ottaen olen oikein tyytyväinen lastemme koulutuloksiin. Kielet ovat selkeästi haastavimpia, mutta niihin panostamalla vähän ekstraa on selvitty vielä ihan ok. Meidän lasten vahvuudet ovat selvästi enemmän liikunnassa, taideaineissa ja matematiikassa. Meillä ei ole koskaan vaadittu 10, vaan omien taitojen mukaan pyritty saavuttamaan melko parastaan. Kunhan yrittää ja tekee pääosin parhaansa, niin se riittää. Aina ei tarvitse edes sitä, vaan on tärkeää oppia myös kuuntelemaan omia rajojaan, jos jokin vaatii aivan liikaa. Tsempataan ja rohkaistaan, mutta ei vaadita paljoa.
Meidän lapsilla yleisesti ottaen Wilmaviestit liittyvät koulussa tapahtuneisiin sosiaalisiin tilanteisiin tai häiritsevään käytökseen tunnilla. Edellinen teksti avasikin jo sitä, kuinka meidän lapset kuuluvat niihin, joidenka luonne ei niin hyvin sovellu meidän koulujärjestelmään. Heidän koulunkäynti on paljolti rämpimistä läpi päivien yrittäen pienentää ja hiljentää itseään.
Levottomuutta ja epäreiluutta
Tiedän, että lapseni osaavat käyttäytyä todella kohteliaasti ja huomaavaisesti muita ihmisiä kohtaan, mutta he ovat myös edelleen lapsia. He ovat vahvoja persoonia, jotka kaipaavat paljon liikuntaa ja tekemistä. Tunneilla paikallaan ja hiljaa oleminen tekee osalle todella tiukkaa. He saattavat helposti turhautua ja tylsistyä, joka toisinaan aiheuttaa levottomuutta ja häiriköintiä kavereiden kanssa. Jos he kokevat vääryyttä itseään tai muita kohtaan, he sen myös sanovat. He kokevat myöskin herkästi epäreiluutta ja vääryyttä. Heiltä löytyy itsepäisyyttä ja jopa periksiantamattomuutta. Osan heistä ei todellakaan ole helppo myöntää olleensa väärässä tai antaa asian vain olla.
Meidän lapset elävät aika vahvasti tunteella, ja tunteet näkyvät myös muille. He ovat monesti tilanteissa mukana, mutta ottavat paljon syitä niskoilleen myös muiden puolesta. Myös rooli ja leimaantuminen ovat johtaneet vääriinkin syytöksiin.
Ymmärrän lapsiani todella hyvin. Olin itse ihan samanlainen ja koin jo silloin, ettei koulu ollut luotu ihan meidänkaltaisille. Hyvin usein olin liian kovaääninen, joka joutui tilanteisiin tuomariksi tai puolustamaan jotain toista ja sitten olikin sopassa syvällä mukana. Koin todella vahvaa huonommuutta lukivaikeuden takia, mutta myös sen takia, että olin aina liikaa. Liian äänekäs, liian vauhdikas, liian tunteikas, liian oikeudenmukainen, liian suojeleva ja mitä vielä. Liikaa. Isältään he ovat taas saanet vahvan viihdyttäjäroolin, joka ei aina sekään sovellu koulumaailmaan.
Ymmärrystä ja tukea
Koen äitinä monesti ristiriitaa, kuinka minun kuuluisi puuttua kotoa käsin koulussa tapahtuviin asioihin. Välillä koen, että minulla on aika vähän vaikutusvaltaa siihen, kuinka lapseni toimivat koulussa. Voin kyllä käydä keskusteluja ja opettaa, kuinka kuuluisi toimia. Haasteena on se, että jos en oikeasti ole paikalla ja nää niitä tilanteita, on minun vaikea puuttua niihin oikeasta suunnasta.
Lasten käytökseen vaikuttavat niin moni asia, kuten luokkakaverit, luokan dynamiikka, roolit, opettajat, oppiaineet ja koko kouluympäristö. Valitettavasti edelleen voi myös saada pysyvän leiman otsaansa jo varhaisessa vaiheessa, joka asettaa vahvoja ennakko-odotuksia, olettamuksia tai myös vaatimuksia. Itse äitinä voin todellisuudessa vaikuttaa vain siihen, mitä kotona juttelemme ja opetamme. Huolehtia, että lapsi menee kouluun hyvin nukkuneena, syöneenä ja läksynsä tehneenä. Totta kai me vanhemmat olemme aina vastuussa lastemme toiminnasta ja käytöksestä ja kodilla on iso merkitys, mutta välillä koen hieman avuttomuutta asian suhteen. Välillä tuntuu, että voin tarjota lapselle tai opettajalle vain ymmärrystä ja tukea.
Käsittelyä kotona
Kun koulusta tulee viestiä tai puhelua, että lapseni on tehnyt jotain väärin, voitteko keskustella asiasta vielä kotona. Istutan lapsen pöydän ääreen. Annan hänen kertoa ensin, mitä on tapahtunut. Sen jälkeen kerron, minkä tarinan itse olen saanut tietooni. Monesti tarinat ovat aika kaukana toisistaan, koska saman tilanteen kokeminen kahdelle ihmiselle on niin erilainen. Yhdessä pohdimme lapseni kanssa, jos tarinat eivät täsmää, niin miksi? Yhdessä myös pohdimme, kuinka ensi kerralla voisi toimia paremmin. Pyrin siihen, etten koskaan tuomitsisi tai lähde rankaisemaan, vaan siihen, että lapsi kokee tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi. Pyrin aina lopuksi nostamaan lapsen hyviä puolia esiin ja sitä missä hän toimi hienosti.
Tuon aina keskusteluun toisen osapuolen näkökulman asiaan ja yritän saada oman lapseni ymmärtämään myös sitä puolta. Yhtä lailla kehotan lasta miettimään asioita opettajan näkökulmasta ja toimisiko lapsen oma ajatus oikeasti isommassa mittakaavassa? Miten hänen käytös vaikuttaa koko luokkaan ja opettajan työhön. Silti aikuisetkin voivat olla väärässä, jopa opettajat, hekin ovat ihmisiä.
Mittapuuhun asettaminen
Joudun silti monesti miettimään, että toiminko oikein tai teenkö asian eteen tarpeeksi? Pitäisikö minun antaa vielä jotain selkeästi ikäviä seurauksia kotona? En ole ainakaan vielä kokenut sitä tarpeelliseksi, vaan keskustelut kotona, koulun antama jälki-istunto tai keskustelu on minusta ollut riittävä. Olemme toistaiseksi olleet myös aika pienten asioiden äärellä. Asioihin puuttuminen auttavat kehittymään, mutta niiden tarkoitus ei silti ole muuta lapsen pohjimmaista luonnetta, vaan huonoa käytöstä.
Minusta on todella hyvä, että opettajilla on matala kynnys kertoa kotiin koulussa tapahtuneita mokia, mutta välillä on todella haastavaa miettiä mihin mittapuuhun asetan nämä haasteet. Tiedän, että tilanteiden vertaaminen muihin on tietyllä tavalla turhaa, mutta välillä joudun ”lohduttamaan” itseäni, että onneksi on vielä kyse aika pienistä asioista. Totta kai otan jokaisen viestin vakavasti, mutta kuinka vakavasti kaikki tarvitsee ottaa? Kumin heittäminen kaveria päin tai suunsoitto, kommentointi, vaeltelu kesken tunnin ovat kuitenkin aika maltillisia. Ei hyväksyttäviä, mutta kuitenkin melko inhimillisiä. Hauskat jutut muuttuvat lennosta hölmöiksi tai keventävä kommentti onkin jollekin loukkaava.
Ristiriitaa
Koen välillä vahvaakin ristiriitaa sen kanssa, mitä minun tulisi opettaa lapsilleni ja mitä aidosti ehkä haluaisin. Mikä on koulun hyväksi ja mikä lapseni hyväksi. Esimerkkinä voisin kertoa, kun isoveli on mennyt puuttumaan pikkuveljen johonkin kahakkaan irrottamalla hieman kovakouraisesti jonkun omasta veljestään. Siitä tulee viestiä kotiin, että isoveli ei saa mennä puuttumaan ja pienempiä sattuu, jos isompi käyttää vähän liikaa voimaa. Ymmärrän kyllä tämän, mutta miten voin kotona sanoa isoveljelle, että ensi kerralla, kun näet, että pikkuveljeäsi kohdellaan huonosti, niin älä mene puuttumaan, vaan mene kertomaan opettajalle. Näin karrikoidusti.
Entä jos pienemmät aukovat päätään oikein olan takaa ja haukkuvat rumilla sanoilla. Suu ei sulkeudu, vaikka kuinka sanoisi nätisti, ei auta poistua paikalta, vaan pieni rääväsuu seuraa perässä. Sitten isompi kerran ärähtää vähän kovemmin, niin pieni lähtee kantelemaan opettajalle. Tarina on hieman eri, joka opettajalle kantautuu. Tämän jälkeen tietenkin uskotaan lähes poikkeuksetta pienempää ja heikompaa. Ymmärrän, että lähtökohtana ”heikompi” tarvitsee sitä apua, mutta koska uskotaan ja ollaan tämän vahvemman puolella? Koska hän saa ymmärrystä siitä, mitä joutuu ehkä kestämään jatkuvasti, mutta sietää vain enemmän, eikä ole kantelija? Ymmärrän myös vanhemman lapsen vastuun, mutta hänkin on edelleen lapsi ja hänelläkin on sietorajansa.
Kantelu, hyvä vai huono?
Kantelu on minusta myös todella ristiriitainen asia opettaa. Sanotaan aina, että jos näette jotain ikävää, menkää kertomaan opettajalle tai jollekin aikuiselle. Näin yritän itsekin opettaa omilleni, mutta siihen lapseni vastaavat, että siinä ajassa, kun aikuinen tulee paikalle, kerkee sattua aika paljon. Kumpi siis on parempi, jättää toiset mukiloimaan ja mennä kertomaan aikuiselle vai mennä heti itse väliin ja pysäyttää tilanne, vaikka hieman voimakeinoin? Ymmärrän, että tällä toiminnalla pyritään välttämään jatkokahakat, mutta silti minusta nämä tilanteet eivät ole yhtään yksiselitteisiä.
Samalla me aikuiset tiedämme myös, mitä mieltä kantelijoista ollaan. Minkälaisen roolin ja maineen saat kaveriporukassa, jos juokset aina aikuisille. Valitettavasti et kovin hyvää. Ymmärrän täysin, että sitä roolia ei mielellään kukaan halua ottaa. Silti aikuisten silmissä helposti se, joka kertoo, saa etulyöntiaseman tarinan uskottavuuteen. Yritän kovasti toitottaa omilleni, että älkää puuttuko muiden asioihin ja keskittykää vain omaan käytökseen ja siihen, että ette itse joudu kahakoihin mukaan. Jo tämän kirjoittaminen tuntuu minusta hyvin itsekkäältä sanoa ja kovin mustavalkoiselta. Eikö meidän pitäisi nimenomaan opettaa lapsiamme ajattelemaan myös muita ja puolustamaan altavastaajaa? Riittääkö keinot tulevaisuudessa, joita saamme opettaa? Siitä ehkä myöhemmin vielä lisää.
Pohdinta jatkuu
Tässä muutamia esimerkkejä ja haasteita, joita meillä pyöritellään aika ahkeralla tahdilla. Paljon pieniä ja vakavampiakin asioita, joita meidän vanhempien tulisi pystyä opettamaan lapsillemme. Paljon kuitenkin asioita, joihin meillä on melko vähän vaikutusvaltaa. Peruskäytöstavat opitaan kotona ja vanhempien tulee tukea opettajia, jotta sopu ja työrauha säilyy. Silti itse olen sen verran äitileijona, että menen kyllä jokaiseen palaveriin lapseni puolella. Lapselle pitää vain tehdä samalla selväksi, että heidän käytös ei aina ole hyväksyttävää tai oikein, mutta vaikka he tekisivät mitä pahaa, he ansaitsevat aina meidän tuen, avun ja rakkauden.
Koen äitinä monesti olevani niin solmussa ajatusteni kanssa ja jopa oikean ja väärän. Tästä jatketaan parhaamme mukaan ja pohdinta jatkuu…
Sen verran täytyy kommentoida, että minusta ehdoton raja menee koulukiusaamisessa. Vaikka tarinassa olisi monta näkökulmaa, niin jos joku osapuoli kokee sen kiusaamisena, niin silloin se on kiusaamista. Silloin yhteinen tavoite on oltava kiusaamisen lopettamisessa eikä vanhempien tehtävä ole silloin puolustaa kiusaajaa, koska hänen luonteensa nyt vain on sellainen. Sillä tavalla kiusaaminen hyväksytään.
Olen vahvasti samaa mieltä, että kiusaaminen pitää saada loppumaan, mutta nämäkään ei aina ole ihan niin mustavalkoisia tilanteita. Huom aina. Kirjoitan tästä vielä kokonaisen tekstin.
Hei Aami!
Mielestäni toimit täsmälleen oikein. Jatka ehdottomasti samoilla linjoilla ajatellen lapsiesi etua. On oikein olla naarasleijona. Olet äitinä 10 luokkaa, ja tunnen piston rinnassani, kun vertaan itseeni. Olen paininut samankaltaisten ongelmien kanssa, ja yhä olen se jonka kanssa ongelmat jaetaan. Äideissä on voimaa!
Kiitos paljon.
Ikävä kuulla, että koet huonommuutta asiassa. Uskon, että me kaikki äidit yritämme aina parhaamme, mitä siinä tilanteessa ja niillä voimavaroilla jaksamme. Kaikki me teemme virheitä ja olemme puutteellisia ja se meistä tekeekin parhaita esikuvia lapsillemme. Kukaan ei ole, eikä tarvitse olle täydellinen. Äideissä todellakin on voimaa!
Ihanaa syksyä ja voimia haasteisiin. Luota itseesi ja äidinvaistoosi!
Ihana teksti! Ja samalla myös rohkea. Minulla on kolme vilkasta poikaa, joista jokainen puolustaa veljeään ja siskoaan joka tilanteessa. He ovat myös periksiantamattomia ja vaativat ehdotonta oikeudenmukaisuutta myös opettajilta. Leima otsassa on seurannut alakoulusta yläkouluun ja osin myös harrastuksiin. Vanhin heräsi kukoistukseen, kun Amis alkoi ja sitä on ollut mahtava seurata. Nuorin on tyttö ja hänen kanssaan on ollut toisenlaiset haasteet ja tyttöjen väliset sosiaaliset suhteet ovat eri tavalla monimutkaisia.
Vanhemmuus on vaikea laji. Vaikeinta on erottaa itsensä ja omat tunteensa, kun lapsen elämässä tapahtuu jotain ikävää. Joka kerta oma sydän hakkaa, kädet tärisevät, yöunet kaikkoavat ja ajatukset karkailevat. Edelleen lapset ovat niin riipivä osa itseä myös fyysisesti, vaikka vanhin on nyt 16v.
Ihana saada vertaistukea myös tännepäin. Kiitos siis kommentista.
Odotan jännityksellä, muuttuvatko haasteet kuinka paljon meidän kuopus prinsessan kasvaessa.
Ja kyllä, vanhemmuus ei ole helppoa. Ja kyllä se pienet lapset, pienet murheet pitää niin paikkansa. Ainut mikä pysyy, niin vähäiset yöunet! Vain syy unien vähyyteen muuttuu. ;D
Voimia ja luottoa sinne syksyyn. Hyvä niistä tulee! 🙂
Ihan loistava teksti. Samojen aiheiden / mietteiden kanssa ”painitaan” täällä.
Itse tulee myös usein mietittyä, onko Wilma oikeasti hyvä vai sittenkin huono merkintöjen osalta. Tiedotus kanavana nopea, jos vaikka huomenna tarvitaan tyhjä pullo kouluun, luistimet tms. Lähinnä merkinnät, kuinka moni opettaja jättää laittamatta neutraalit / positiiviset. Huonot laitetaan asap. Voidaanko me vanhemmat tosiaan vaikuttaa esim siihen, että lapsi on välkällä istunut väärällä penkillä, kumi on unohtunut kotiin tai myöhästynyt aamulla koulusta, kun olikin kova tuuli ja ei pyöräillyt normaalissa ajassa kouluun. En tie.. Itsellä alkaa ainakin väsy iskeä Wilman kanssa. 🤦🏻♀️
Kiitos.
Ihan samoja pohdintoja täällä käydään Wilman suhteen. Ymmärrän, että jossain määrin helpottanut opettajien työtä, mutta varmaan yhtä paljon lisännyt. On todella ikävää, kuinka vähän lapset saavat positiivista palautetta, vaikka sitäkin varmasti olisi annettavana. Ymmärrän mistä puhut.
Kiitos tästä vertaistuesta ja tsemppiä syksyyn!
Ymmärrän hyvin tuon kokemuksen ”olla liikaa”.
Kun luokissa on usein 25+ oppilasta se metelin määrä vaan tahtoo kasvaa kovasti, kun useampi lapsi haluaa liikehtiä, touhuta, supatella, höpötellä jne.
Yksilön etu ja luokan etu myös toistuvasti ovat ristiriidassa.
Omat lapset ovat isoissa luokissa, mutta aivan eri seurauksilla. Esikoinen ei kärsinyt 30 oppilaan ”kauhuluokasta” (useampi opettaja sai uupumusoireita ko. luokan kanssa). Hänellä on poikkeuksellisen hyvä muisti ja keskittymiskyky. Nyt yläasteella häiriökäyttäytyminen luokassa on jo ihan uudella tasolla; tavaroita hajotetaan, luokista karataan jne. Oma lapsi ottaa etäisyyttä ja on ikään kuin villien yksilöiden ”yläpuolella”, mikä on tietysti suojamekanismi. Hänellä nousi jopa käyttäytymisen numero 10: een, niin rajut erot luokassa ovat sääntöjä noudattavien ja niitä toistuvasti kyseenalaistavien lasten/ nuorten välillä.
Kuopus taas kärsii erittäin paljon luokan metelistä. Tehtävämäärä koko ajan kasvaa koulun jälkeen, koska oppitunneilla ei ehditä käydä varsinaisia oppisisältäjä läpi. Tänä syksynä lapsi on sanonut jokaisen kouluviikon jälkeen, miten raskasta luokassa on, kun ei ole työrauhaa.
En syytä, opettajia, oppilaita tai vanhempia. Tilanne on vain kaikkinensa yksi suuri pettymys varmasti kaikille osapuolille.
No tämäpä juuri. Meistä jokainen reagoi asioihin ja haasteisiin niin eri lailla, eikä isossa porukassa millään voi löytyä aidosti kaikkia osapuolia palvelevaa tunnelmaa tai toimintaa.
Olemme isojen haasteiden kanssa tekemisissä ja opettajilla, vanhemmilla ja oppilailla varmasti kaikilla vuorotellen on riittämätön ja jopa epätoivoinen olo.