Remontin haasteita ja vinkkejä
Jokainen remontti on todella yksilöllinen. Alkuperäinen kohde, budjetti, resurssit ja toivottu lopputulos ovat kaikilla omanlaisia. Itse olen oppinut tekemällä sekä isältä ja veljeltä neuvoa kysyen. Huomasin myös, että sisustusohjelmista on tarttunut oppia. Toiset kaipaavat varmasti tarkempia ohjeita alkuun päästäkseen. Jokainen remontoija ja vaatimustaso on myös erilainen. Itse pyrin kyllä parhaaseen lopputulokseen, mutta olen myös armollinen itselleni ja puutteellisille taidoilleni. Lopputulos saa näyttää itse tekemältä. Remontit ovat aina täynnä pieniä ja vähän isompia haasteita. Listasin nyt muutamat meidän remontin haasteet ja vinkkejä minun näkökulmasta.
Vanhan talon purkupuuhat
Vanhassa talossa on aina paljon yllätyksiä. Piirustukset eivät kerro yleensä kaikkea, mitä löytyy ja mistäkin. Pohjatieto on siis monesti puutteellista. Purkutyöt tuleekin tehdä varoen ja hitaasti tutkien, mitä seinän sisältä tai lattian alta löytyy. Katkenneita sähköjohtoja tai vesiputkia on ikävä lähteä korjaamaan. Myös kantavien seinien kanssa täytyy olla tarkkana, jos ne eivät näy selkeästi piirustuksissa. Meillä katkesi muutama sähköjohto keittiöön tehdessä lattialämmitysuria. Nyt alakerrassa on yksi huone vajailla sähköillä. Jossain vaiheessa pitäisi saada korjattua. Yksi seinä oli purkutoiveena, mutta jäikin paikalleen, koska olikin kantava seinä.
Pohjat vinossa
Vanhassa talossa harvoin mikään on suorassa tai tasainen. Seinät, katot ja lattiat ovat vinoja ja vähän eri kokoisia. Kannattaa siis aina mittailla vähän joka kohdassa ja jossain kohdassa luottaa vain silmään. Mikään sellainen urakka sahaaminen ei välttämättä kannata. Meillä mm. saunan panelointi oli todella hidasta, koska jokainen paneeli piti mitata erikseen. Lattian asennuksessa oli haasteita, koska pohjat ei todellakaan olleet tasaiset. Siihen kannattaa ehkä varata hieman enemmän aikaa ja budjettia, jotta saisi oikeasti hyvän lopputuloksen. Meillä jäi lattia kopisemaan ikävästi parista kohdasta, joka voi myöhemmin aiheuttaa ongelmia. Keittiön kalusteiden asentamiseen käytimme ihan laaser-vatupassia, että saatiin kaapit suoraan. Mittailu lattiasta tai katosta olisi ollut mahdotonta.
Purkureikien korjaus
Purkaessa tulee paljon yllätyksiä ja myös ylimääräistä tuhoutuu helposti. Seinät ovat usein gyproc- levyä ja ne hajoavat helposti. Varaudu siis ekstrahommiin paikkaillessa. Varsinkin isompien kalusteiden tai paneelien purku seiniltä aiheuttaa pohjaan kunnon vauriot. Onneksi uuden kipsilevyn asentaminen ei ole kovin vaikeaa. Siinä täytyy vain huomioida tarkasti tilan koko. Jos laitat vanhan levyn päälle uuden levyn, huoneen mitat muuttuvat. Gyproc- levyn käsittely on todella pöllyävää, eli sitä kannattaa vähän miettiä missä on hyvä tila sen leikkailuun. Saumojen ja reikien paikkailuun kannattaa myös varata aikaa. Kannattaa tehdä monta ohutta kerrosta ja antaa kuivua ja hioa hyvin välissä.
Voimien ja taitojen riittävyys
Jotkut työvaiheet olivat todella rankkoja fyysisesti ja vaativat paljon voimaa. Aina ei omat voimat tai taidot riitäkään ja silloin on hyvä olla mahdollisia apuvoimia käytettävissä. Jotkut vaiheet pitkittyivät kovasti, kun ei voimaa ollut niin paljoa, vaan joutui tekemään hitaammin ja pienemmissä erissä. Remonteissa on myös monia vaiheita, joissa on lähes pakko olla vähintään kaksi ihmistä. Itse haukkasin kokonaisuudessa vähän liian ison palasen. Jouduin tekemään todella pitkiä ja rankkoja päiviä, joista toisinaan kärsi kroppa, pää ja muu perhe.
Huomio/vinkkilista innokkaalle aloittelijalle
1. Suunnittelu
Suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Miettiä tilan tarpeita, toimivuutta ja visuaalisuutta. Isommissa muutoksissa kannattaa vähän miettiä myös mahdollisia tulevia asukkaita, mutta pintoja ja helppoja muutoksia voi tehdä juuri oman mielen mukaan. Sähköt ja vedet ovat todella määritteleviä ja rajaavia tekijöitä. Niitä kannattaa myös suunnitella ammattilaisen kanssa, mikä on mahdollista ja kuinka paljon muutokset tuovat lisäkustannuksia.
2. Budjetti
Budjettia ei ehkä kannata edes yrittää tehdä kovin tarkasti. Pääpiirteittäin riittää ja sitten päälle rutkasti löysää. Tuotteiden menekkiä on vaikea arvioida etukäteen. Älä unohda listoja, ne ovat yllättävän iso kuluerä. Työmiesten voi myös olla vaikea arvioida työn lopullista hintaa, koska aina ei tiedä kuinka paljon työtä tulee eteen. Tietenkin arviota ja jotain kiinteää hintaa tai urakka hintaa voi kysyä.
3. Aikataulutus
Rento aikataulu on aina hyvä, mutta myös tietty päivämäärä jeesaa homman valmiiksi saamisessa. Remontti jää helposti roikkumaan, kun muu arki painaa päälle. Muista myös huomioida korvaavat toiminnat. Kun keittiötä remontoidaan, kuinka ruokailu toimii sillä välin? Suihkujen ja vessojen remontointi vaikeuttaa myös perus arkea. Eli kannattaa vähän miettiä järjestystä ja ajankohtaa, koska on hyvä tehdä mitäkin. Muista, että tarvikkeiden etsimiseen ja hankintaan sekä purkutavaran pois vientiin kuluu myös paljon aikaa.
4. Työnjohto ja apukädet
On iso apu, jos on joku, joka oikeasti tietää mitä pitää tehdä ja jolle voi soittaa ja pyytää apua. Tietenkin apua voi saada vaikka yotubesta, mutta sieltä ei saa ketään tulemaan hätäapuun. Itselläni on todella hyvät apujoukot, joilta saan aina apua puhelimitse ja sitten ihan fyysisestikin. Monta facetime puhelua tuli otettua ongelma kohdissa. Isommat purkuhommat kannattaa tehdä vähän isommalla porukalla, niin saa nopeammin alta pois.
Muista aina tarkistaa, mitä asioita ei saa tehdä itse ja mihin tarvitaan ammattilaisia. Myös isommissa talon rakenteen muutoksissa täytyy tarkistaa lupa-asiat kuntoon.
5. Työkalut kuntoon
Ylivoimaiseksi nousi työkalujen tärkeys. Olen monesti tehnyt pienempiä remontteja hieman huonoilla ja puutteellisilla välineillä. Hyvät työkalut nopeuttavat, helpottavat ja mahdollistavat paljon. Suosittelen siis ehdottomasti lainaamaan, vuokraamaan tai jopa ostamaan kunnon työkalut. Laaser-vatupassi oli aika pelastus.
6. Varaudu yllätyksiin ja kompromiseihin
Ei kannata aikatauluttaa remonttia liian tiukalle. Yllätyksiä tulee aivan varmasti. Niihin kannattaa myös asennoitua rennosti seikkailumielellä. Myöskään suunnitelmia ei kannata hakata kiveen. Kompromisseja voi joutua tekemään ja luopumaan jostain, vaikka kuinka jotain haluaisi. Kaikki ei aina onnistukaan suunnitelmien mukaan. Remontit vaatii monesti kekseliäisyyttä ja kokeilua.
7. Ammattilaisten ohjeistamat materiaalit
Kysy rautakaupasta neuvoa. Oikeat ja hyvät materiaalit auttavat onnistumisessa. Aina ei kuitenkaan tarvitse tai kannatakaan ottaa kalleinta, vaan voi löytyä yhtä hyviä tuotteita vähän edullisemmin. Materiaalikuluissa saa tehtyä ison säästön.
8. Rohkeutta
Harvoin onnistuu tuhoamaan mitään sellaista, mitä ei pystyisi korjaamaan. Toki silloin se vaatii lisää aikaa ja rahaa. Terveys ja turvallisuus ovat ainoita asioita, joissa voi mokata pahasti. Eli kannattaa miettiä aina kaksi kertaa, että on suojavälineet ja turvatoimet kunnossa. Sitten ei muuta kuin rohkeasti keräämään pohjatietoa, suunnittelemaan ja tekemään. Tekemällä ja kokeilemalla oppii paljon, kuinka saa parasta lopputulosta aikaan.